Header

Pagina titel

Training

Wanneer u tochten gaat wandelen doet u er verstandig aan om het rustig en met regelmaat op te bouwen, dit voorkomt dat uw wandelpret omslaat in wandellende.

Het regelmatig lopen betekend zo ongeveer één keer in de week, dit kan bij de Road Runners op dinsdag- en donderdagavond en op zaterdagmiddag, binnen de KNBLO bestaat er ook de mogelijkheid om door de weeks te wandelen.  Als u helemaal geen wandelervaring heeft, is het belangrijk dat u uw training geleidelijk opbouwt.

Om te beginnen start u met een wandeltocht van 5 - 7,5 km en bekijk hoe uw lichaam dit ervaart. Het is erg belangrijk dat u luistert naar hoe u lichaam op deze wandeltocht reageert. Wanneer u deze wandeltocht prettig en gemakkelijk ervaart kunt u een kiezen voor een langere wandeltocht (10 - 15 km). Let er op dat u vooral niet te snel over naar een langere afstand, loop eerst enkele malen dezelfde afstand voordat u de afstand vergroot.

Als u de wandeltocht prettig en gemakkelijk ervaart, kunt u de overstap maken naar een langere afstand.  Om variatie te brengen in uw wandeltraining kunt u ook eens voor een heuvelachtige wandeltocht kiezen (kies wel dezelfde afstand die u al regelmatige gewandeld heeft). Een andere mogelijkheid is de snelheid van uw wandeltempo te verhogen, dus wanneer u de afstand van 10 km in 2,5 uur aflegt kunt u het proberen om deze sneller te lopen, bijvoorbeeld in 2 uur.

Planning: Door middel van een planning kunt u uw conditie op de juiste manier opbouwen en uw lichaam kan geleidelijk aan wennen aan de inspanning. Door gebruik te maken van een agenda kunt u de wandeltochten goed inplannen, uw kunt geleidelijk aan de afstand van de wandeltochten verhogen. Schrijf in uw agenda of in een wandelboekje welke wandeltochten en welke afstanden u gaat lopen (vermeld naderhand de tijd en hoe u de tocht ervaarde), zodat u uw opbouw het beste kunt inplannen (bijv. week 1 t/m 5: 15km-tochten, week 6 t/m 10: 20km-tochten, etc.). Maak steeds een planning van 3 maanden zodat u gemakkelijk de opbouw kunt aanpassen wanneer het heel goed verloopt of want minder wanneer u bijvoorbeeld ziek bent geweest is het raadzaam om weer even rustig aan te beginnen.  Meerdaagse tochten Het wandelen van een meerdaagse wandeltocht is vereist ook weer een goede voorbereiding, het is zeer verstandig om dit systematisch op te bouwen zodat uw lichaam aan deze inspanningen kan wennen. Hierdoor voorkomt u blessures en teleurstellingen en wandelt u een stuk plezieriger.

Schema: Hieronder een trainingsschema voor een goede opbouw naar meerdaagse wandeltochten (bijv. Nijmegen). Denk eraan om onder alle weersomstandigheden te trainen!                   

Wanneer             afst.(4x30) (4x40)   (4x50)       
1e week (februari)    10 km    10 km    10 km       
3e week (februari)    15 km    15 km    15 km       
1e week (maart)       20 km    20 km    20 km       
3e week (maart)       20 km    25 km    25 km       
1e week (april)         25 km    35 km     40 km       
3e week (april)         25 km    40 km    50 km       
4e week (april)        30 km    30 km    40 km       
1e week (mei)        30 km    40 km    50 km       
3e week (mei)       2x20km (2dagen)    2x30km (2 dagen)    2x40 km (2 dagen)       
1e week (juni)      35 km    45 km    60 km       
3e week (juni)   2x30 km (2 dagen)    2x40 km (2dagen)    2x50 km (2 dagen)       
1e week (juli)       25 km    30 km   35 km