Header

Pagina titel

Kleding en 'footwear'

Wat betreft kleding zijn er vele mogelijkheden, het is natuurlijk afhankelijk van wat u prettig vind zitten tijdens het wandelen, van het weer (koud/warm/droog/nat) en het is natuurlijk ook afhankelijk van uw te besteden budget.  Het is vooral belangrijk dat u kleding kiest waarin u zich goed kunt bewegen. Wanneer het weer kouder wordt kunt u het beste meerdere laagjes aan doen, wanneer u het dan tijdens het wandelen warmer krijgt dan kunt u een laagje uit doen zonder dat u het direct weer te koud krijgt.  Bij warm weer is luchtige en ademende kleding aan te raden, in de betere buitensport- of sportwinkel zijn jassen & blousen met ventilatiegaten onder de oksels aanwezig, dit bevorderd de afvoer van de warmte naar buiten.  

Bij regen is het prettig wandelen wanneer u ademende regenkleding draagt, zo blijft de nattigheid buiten, maar er zijn ook wandelaars die een paraplu de ideaalste regenstopper ervaren. Zorg ervoor dat u altijd voorbereid op pad gaat, luister goed naar het weerbericht, wanneer men regen voorspelt schroom dan niet om uw regenkleding mee te nemen.  

Schoeisel: Schoeisel moet aan enkele eisen voldoen. De schoenen moeten ingelopen zijn en soepel en gemakkelijk (niet te strak) zitten. De voeten zwellen namelijk iets op na een tijdje lopen. Oneffenheden aan de binnenkant of kapot binnenwerk zijn uit den boze. Dikke zolen voorkomen dat men na een paar uur ieder steentje voelt. De hedendaagse sportschoenen zijn heel geschikt, zolang het droog blijft. Bij flinke regen of plassen heeft men echter snel natte voeten. Met doorweekte voeten is men kansloos. Het beste kan men naar een goede sportzaak gaan, gespecialiseerd personeel met veel materialenkennis kunnen u op het gebied van schoenen laten zien en ervaren wat het beste bij uw voeten past. Neem u oude schoenen mee want bij een goede (buiten)sportzaak kan men uw loopstijl aflezen aan uw (oude) schoenen.

Sokken: Ook de keuze van sokken is erg belangrijk, het zou zonde zijn om de aankoop van dure wandelschoenen te niet te doen door er vervolgens 'slechte' sokken in te dragen. Wollen, badstof of katoenen sokken, zonder naden of stoppen en van niet te grove structuur zijn goed. Wanneer uw sokken niet al te grote naden heeft kunt u het beste uw sokken binnenstebuiten dragen. Zorg dat ze na het wassen zacht zijn. Goede sokken helpen blaren voorkomen!  Zweetvoeten: er zijn enkele tips en middeltjes om deze te voorkomen of terug te dringen:   - U kunt de huid van uw voeten harden door dagelijks enkele minuten een koud voetbad te nemen.  - Het dagelijks inwrijven met kamferspiritus helpt ook om zweetvoeten te voorkomen. Dit moet u natuurlijk wel een aantal weken volhouden (dit voorkomt ook blaren).  - Een veelgebruikte remedie is het vooraf inwrijven van de voeten met talkpoeder of speciale voetpoeder. Niet te veel gebruiken omdat het anders gaat koeken!.